Followers
Tuesday, 27 March 2012
cara-cara buat umai!!!
RESEPI ORANG TUA....hihi
Bahan-Bahan:
Sediakan mana2 ikan yang kurang hanyir,seperti pirang,tenggiri dan bawal(sewaktu dengannya)
ikan bergantung ngan saiz ikan dan selera masing.2..kalau selera kuat,uat banyak.2..hahaha
20 biji limau kasturi/secukupnya(bergntung kepada selera seseorang)
1 labu bawang besar(bergantung ngan selera individu)
5 biji bawang merah(bergantung ngan selera individu)
5 ulas bawang putih(bergantung ngan selera individu)
1 cm halia
1 helai daun kunyit
10 biji cili merah(bergantung ngan selera individu)
sedikit belacan (bergantung ngan selera individu)
sedikit cuka (bergantung ngan selera individu)
Cara-cara:
Ikan dibuang tulang,kalau boleh potong ikan dari bahagian tepi,dari ekor ke kepala ikan.Hiris halus dan perap dengan sedikit air limau dgn garam untuk buang bau hanyir ikan.bawang besar dihiris halus bagi menambahkan rasa manis umai.Cili,bawang putih,bawang merah,halia dan belacan dikisar halus.Perahkan air limau secukupnya(bergantung kepada selera individu). Campurkan kesemua bahan tadi. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus dan kacang goreng.
Lebih sedap lagi kalau disimpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dihidangkan.
boleh dimakan ngan sagu ataupun nasik...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment